Uudsed toitumissoovitused Hippocratese terviseinstituudilt

ID-100124856USAs asuv komplementaarse meditsiini keskus, juba 60 aastat tegutsenud Hippocratese terviseinstituut avaldas uudsed toitumissoovitused. Nad soovitavad nii haigestumise profülaktikaks kui rasketest haigustest paranemiseks pidada perioodilisi paaste, viia keha süsivesikute põletamiselt üle rasvade põletamisele ja süüa võimalikult palju toortoitu, eriti idandeid. Vältida tuleks töödeldud toitu ja suhkrut, (nüüd algab uudne osa!) sh puuviljamahlu, ning suures osas ka puuvilju, mis on nii sordiaretuse kui geneetilise modifitseerimisega muudetud mahlasemaks ja magusamaks, kui meie suhkrust niigi kahjustatud kõhunääre taluda suudab. Madalakvaliteedilised valgud tuleks asendada kvaliteetsetega, aga neidki tarvitada minimaalselt, sest just suhkrute ja valgu kombinatsioon tekitab vabu radikaale ja lõhub rakke, kusjuures tervislikeks peetavad suhkrud ja looduslikud siirupid mõjuvad selles osas valge suhkruga sarnaselt.

 

Idandite imejõud

Idandid on tulvil vitamiine, ensüüme ja antioksüdante … ning hapnikku, toetades rakkude uuenemist ja nõrgestades anaeroobset keskkonda nõudvaid viiruseid, baktereid ja vähirakke. Idanditega saab võib-olla lahendada ka Kolmanda Maailma toidunappuse.

 

Hommikusöögist võib vabalt loobuda

Paljud on oma tervist parandanud perioodilise paastumisega päeva jooksul. Kõige lihtsam on hommikusöök ära jätta ja alustada söömist alles keskpäevast. Siis tekib ööpäeva 16-18-tunnine toiduvaba period ja 6-8-tunnine söömisega periood. Üleminek teistmoodi söömisele peaks olema sujuv, kuid kui sellega hakkama saame, on see hea eeldus, et keha läheks üle rasvade põletamisele, mis normaliseerib insuliinitundlikkust, näljatunde signaale, suurendab kasvuhormooni produktsiooni (see aeglustab vannemist), alandab triglütseriidide taset, vähendab põletikku ja vabade radikaalide hulka.

 

Aedviljamahla tuleks teha puuvilju lisamata

Instituudis väidetakse, et 75% toortoitlastest on suhkrusõltlased, kes on asendanud suhkru agaavisiirupi ja magusate puuviljadega, kuid tunnevad end õigustatuna süüa neid suures koguses. Vähihaigetel soovitatakse puuviljadest, eriti aga puuviljamahladest ja kuivatatud puuviljadest sootuks loobuda, kuna viimased sisaldavad palju puuviljasuhkrut ilma selle seedimiseks vajaliku kiudaineta. Parem oleks, kui puuviljadest loobuksid kõik  peale suure koormusega treenivate sportlaste.

 

Kauplustes müüdav puuvili on toores või riknenud  ning põhjustab happestumist

Ei ole saladus, et laiatarbepuuvili koristatakse toorelt ja järelküpsetakse ahjudes. See on väga erinev puuviljade loomulikust küpsemisest puu otsas, kui kogu küpsemise aja jätkub kasulike ainete juurdevool juurte, okste ja lehtede kaudu ning päikesevalguse ammutamine fotosünteesiks. Kuigi ahjus omandavad puuviljad küpse välimuse, on nad tegelikult riknenud. Tavainimese toidusedelist võib puuvili moodustada 15%, kõik, mis üle selle, on juba kehale koormaks.

 

Puuvilja tohiks süüa vaid õiges kombinatsioonis

On ka inimesi, kes söövad ohtralt puuvilja, kuid tervise üle ei kurda. Enamasti järgivad nad lihtsaid toidu kombineerimise reegleid: puuvilja süüa eraldi aedviljadest ja tärklistest, veel parem, kui täitsa muust toidust eraldi.

 

Aedviljamahla tuleks pressida, kuid mitte blenderdada

Elektriblender või mikser, mis aedvilja suurel kiirusel purustab ja ringi keerutab, tekitab kohese oksüdeerumise ja 90% kasulikest toitainetest kaob hetkega. Samuti ei tooda meie keha viljalihaga mahla juues ensüüme aedvilja viljaliha seedimiseks. Ensüümideta see aedviljamass ei seedu korralikult, vaid fermenteerub, tekitades gaase, röhatisi, toidu tagasiheidet ja jättes meid ilma kasulikest toitainetest, milleks me blenderdamise ette võtsimegi.

Need ja veel paljud kasulikud nõuanded Hippocratese terviseinstituudist: www.hippocratesinst.org.

Artikkel on lühendatult tõlgitud inglise keelest. Originaal „The Hippocrates Health Institute Demonstrates How Food Can Be Used as Medicine” http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/12/01/food-medicine-hippocrates-health-institute.aspx?e_cid=20131201Z2_SNL_Art_1&utm_source=snl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20131201Z2&et_cid=DM34501&et_rid=353705927 on avaldatud veebisaidil Mercola.com 1. detsembril 2013. Tõlkija Reet Karro http://juugakoda.ee. Artikli sisu on kaitstud autoriõigustega.

Kujutis: Grant Cochrane, FreeDigitalPhotos.net