Linnalegendid reiki kohta

Valgus kätestPhillip Hawkinsi artikli lühikokkuvõte

Linnalegendid on eksiarvamused, mida levitataks nii palju kordi siiras usus nende paikapidavuse kohta, et inimesed jäävad neid uskuma. Kui tavaline linnalegend võib olla lihtsalt naljakas või kõmuline, siis reiki kohta käivad võivad tekitada hirmu ja segadust, kahjustada usaldust reiki vastu ja isegi sundida inimesi sellest eluparandavast meetodist loobuma. Kui aga linnalegende hakatakse levitama reikikursustel, võivad need muutuda legendaarseks ja muutuda kaljukindlalt usutavaks, kuna seda kinnitab ka reikiliit. Üks neist linnalegendidest on, et reikit ei tohi vahendada luumurruga inimesele, kuna luu võib enne kinni kasvada, kuni arst luu otsad paigaldada jõuab. Kogenud reiki praktikule võib see tunduda näivalt usaldusväärsena, kuid on kaks head põhjust, miks see on linnalegend ja mitte tõsi. Esiteks võtab luu paranemine aega 6-12 nädalat, paranemine võtab aega ja kuigi reiki paranemist toetab, ei ole mingeid tõendeid selle kohta, et luumurru reikitamine oleks viinud ebanormaalselt kokku kasvanud luuni.

Teine ja hoopis olulisem tõsiasi on, et meile on ju õpetatud, et reiki mõjub inimese kõrgeimaks hüvanguks ja miks peaks tingimusteta armastuse energia tekitama luumoondusi ja valu? Vale on kas see põhimõte või uskumus, et reiki paneb luu ebanormaalselt kokku kasvama ja reiki praktikud ning õpetajad peaksid valima, kumb on õige ja vastavalt käituma.

Teine levinud müüt on, et kaugreikit ei tohiks saata operatsiooni ajal narkoosis olevale inimesele, kuna reiki mõjub narkoosile vastupidiselt. Ka siin ei ole tõendeid selle kohta, et reiki tegelikult narkoosi mõju tühistab. Mida uhkemad legendid on, seda usutavamad nad mõjuvad. Näiteks artikli autorile õpetati, et reikit ei tohi teha südamestimulaatoriga patsiendile, see ajab stimulaatori korrast ära ja tekitab südamerabanduse. Kes küll sellise reikifolkloori taga seisab? Autorile õpetati ka, et reikit ei tohi teha inimesele, kes seisab ristatud jalgadega, sest see ei lase energial liikuda. No kuulge! Reiki on tingimusteta armastuse väljendus, osa loovast energiast, mis hõlmab miljoneid galaktikaid, kuidas saab jalgade ristamine selle võimetuks muuta?

Mulle on ka õpetatud ja räägitud, et diabeetikule reiki tegemine paneb ta veresuhkru taseme kõikuma. See keeld oli täielikult põhjendamatu, keegi polnud seda tegelikult katsetanud, seda usuti nagu piiblit. Nüüd, igapäevaselt reikiravi jagava praktikuna on mul küllaga näiteid, et reiki mõjub hästi ka diabeetikuile.

Üks kõige suuremaid reiki müüte on, et  reiki on imeravi, mis ravib terveks kõik inimesed, kes seda tunda saavad. See ei ole imeravi ja ongi hea. Reikil lihtsalt ei ole õigusi kõiki tervendada, sest muidu läheks see vastu tingimusteta armastuse ja vaba tahte seadustele ja teistele loomist raamivatele seadustele. Ei saa ju looming olla võimsam ja ülim kui looja. Reiki põhipostulaat on, et ainuke inimene, keda me tervendada saame, oleme meie ise ja sellega on  edasi antud ka põhimõte, et tervenemisprotsess ei saa toimuda meie äraolekul, ega olla meile jõuga peale surutud. Isegi, kui seda on raske aktsepteerida, siis mitte kõik haiged ei taha terveks saada, mõned on haiguse omaks tunnistanud, kuna see annab neile elamise mõtte ja identiteedi ja sellist inimest ei saa reiki vastu nende tahtmist ravida. Reiki saab pakkuda neile võimaluse õppimiseks ja kasvamiseks, muutuda vastuvõtlikuks neile kättesaadavale füüsilisele ja spirituaalsele abile ja seda tehes saavad nad soovi korral arendada ka oma meelt, keha ja vaimu, jõudes järkjärguliselt kohta, kus nad hakkavad oma tervenemisprotsessis aktiivset rolli mängima.

Reiki mõjub alati inimese kõrgeimaks hüvanguks. Igasugune tervenemine/tervendamine tuleb läbi teadmiste ja mõistmise. Paljud asjad, mida on peetud imeks, on lihtsalt sündmused, mis esinevad väljaspool meie teadmiste ja arusaamade piire. Kui me neid piire laiendame, muutub kord imeks peetu oskuseks, vaimul põhinevaks tehnikaks, mida saab järjest kasutada, et parandada elukvaliteeti ning tervendada haigusi ja vaevusi,

Meil on arvukalt müüte reeglite ja rituaalide kujul: reikit tehes ei tohi kanda ehteid ega kella, ei tohi juua teed, kohvi ega alkoholi või, et reikit tohib teha ainult maksujõulistele inimestele või seda väärivatele inimestele.

Iga kord, kui me mõnd keeldu kohtame, peaksime seda uurima. Reiki spirituaalset terviklikkust ja põhimõtteid ei tohiks segi ajada inimeste loodud dogmadega, mis tahes-tahtmata aja jooksul iga distsipliini saatma hakkavad. Peaksime endalt küsima, kas see tõde väljendab vaimseid seaduspärasusi või inimlikku uskumust. Ja kas see kõlab kokku meie sisemise tõega. Kui meie sisemine tõde ütleb meile midagi muud, peaksime lähtuma sellest.

Kunagi usuti, et Maa on lame ketas ja selle servalt võib alla kukkuda. Julged inimesed, vaimsed eestvedajad julgesid müütidest üle olla ja inimlike uskumuste piire laiendada. Nüüd on neile kõik tänulikud.

 

Autor Philip Hawkins on selgeltnägija, reikiõpetaja aastast 2000, lektor ja diskussioonigruppide vedaja.

Artikkel on lühendatult tõlgitud inglise keelest. Originaal „Some Urban Myths of Reiki” http://reikirays.com/5901/some-urban-myths-of-reiki/ on avaldatud portaalis Reiki Rays 29. novembril 2013. Tõlkija Reet Karro http://juugakoda.ee Artikli sisu on kaitstud autoriõigustega.

Kujutis: levinud pilt reikisaitidel